Buurtpreventie WhatsApp kan de veiligheid in onze buurt verbeteren en moet alleen gebruikt worden waarvoor het bedoeld is. Daarom is het goed om van tevoren te weten wat de werkwijze en spelregels zijn en gebruik te maken van de tips.
De werkwijze
De werkwijze van het melden gaat volgens de afkorting SAAR, dit staat voor:
Signaleer u signaleert een verdachte situatie
Alarmeer u belt de politie (112 of 0900 8844) en meld de verdachte situatie
App u appt in de groep wat u gezien heeft, inclusief looprichting en signalement en dat u de politie hebt gebeld.
Reageer als u het aandurft maakt u contact met de persoon, dit kan door aanspreken of door de persoon aan te kijken en zo te laten merken dat hij gezien is.
Een verdachte situatie is een situatie die volgens u niet in uw wijk past en waarbij u een onderbuikgevoel krijgt. Een “verdachte” auto kan natuurlijk ook een bezoeker van één van uw buren zijn. Via een app naar de buurt wordt dan snel duidelijk of het een verdachte situatie betreft of niet.
Politie bellen
Voor spoedeisende zaken kan (moet) 112 worden gebeld en voor het melden van verdachte zaken zonder spoed kan (moet) 0900-8844 worden gebeld. De politie vraagt aan u een omschrijving van wat u heeft gesignaleerd. Waar kunt u op letten als u iets signaleert:
- Kenteken, merk/kleur auto of ander voertuig, signalement, rij- en looprichting.
- Denk bij een signalement aan kleding, huidskleur, lengte, leeftijd, baard/snor, bril, schoenen.
- Als het mogelijk is maak een foto van het voertuig of de persoon. Het versturen van de foto is alleen toegestaan ten behoeve van het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Probeer in eerste instantie het signalement te omschrijven.
De spelregels
- Gebruik de Buurt WhatsApp groep alleen waar deze voor bedoeld is (het melden van verdachte situaties) en niet voor onderlinge en/of privé berichten of andere buurtonderwerpen. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. Het is dus raadzaam om de buurtpreventie WhatsApp-groep alleen als alarmsysteem te gebruiken. Voor gezelligheid kan uiteraard een tweede groep worden geopend.
- Speel geen rechter en overtreed geen regels of wetten.
Let op uw taalgebruik tijdens het appen: vloek niet, scheld niet en discrimineer niet. Alleen verdachte situaties melden en 112 bellen.
- Deelnemers hebben een minimumleeftijd van 18 jaar.
- Deelnemers zijn woonachtig in de buurt waar de groep zich bevindt.
Downloaden als een pdf-bestand: Werkwijze en Spelregels Buurtpreventie WhatsApp-groep
