DRIEBERGEN-RIJSENBURG – Een wandelpaadje in het groen, links en rechts wat gras, na een paar meter lopen door de nieuwbouwwijk aan de rand van Driebergen waan je je al in het bos. Nog één bochtje naar rechts en dan – staat er ineens een groot metalen hek. Achter dat hek wachten meer bomen en de lokale boerderij waar je eitjes kan kopen. Maar dat zit er vanaf deze kant nu niet meer in, sinds een paar weken is het pad afgesloten en kan niemand er meer langs.

“Ik loop hier altijd met mijn zoontje, hij mag dan het geld voor de eitjes in het bakje van de boer doen”, vertelt een moeder. In de buggy voor haar zit een blond jongetje met zijn Dikkie Dik knuffel. “Hij is pas twee, dus we moeten nu met de kinderwagen bijna twee kilometer om gaan lopen, dat lukt wel, maar leuk is anders.”

Zij is niet de enige die vandaag bij het hek staat. Er zijn bijna 50 omwonenden gekomen, ieder met zijn of haar eigen teleurstelling. De hardloper, die hier altijd zijn rondje doet en door wil lopen naar het Klompenpad verderop. “Wij sporters zijn natuurlijk heel fit, maar er is een klein stuk van nog geen 50 meter afgesloten nu, en daarvoor dan zo’n grote omweg – dat is gewoon onbegrijpelijk.”

Ongeloof en onbegrip – dat overheerst bij alle omwonenden hier. Marcel van den Elst is één van de mensen die de afgelopen weken nergens anders mee bezig zijn geweest. “Het pad moet gewoon weer open. Je kan hier al 150 jaar lang doorlopen, er stond lange tijd een bordje ‘Eigen weg’, maar omwonenden konden er langs. Sterker nog, tot 2005 zat er niet eens een hek om het landgoed, maar kon je ook daar door de grote tuin wandelen. Het is 18 hectare groot en ik snap best dat de eigenaar zijn eigen tuin voor zichzelf wil, maar dat nu ook het pad dicht moet, daar begrijpt niemand iets van. Wat voor belang heeft de heer Willems? Dat snappen wij niet.” Lees meer op de site RTV Utrecht

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2184281/what-the-hek-omwonenden-van-landgoed-dennenburg-willen-afgesloten-pad-weer-open-hebben.html